DHIN doneert een tandarts bus voor Oekraïne

 

Donderdag 17 augustus 2023. Het is ongebruikelijk druk bij DHIN. Een groep vrijwilligers staat gespannen op de uitkijk. De tandartsbus die bestemd is voor de State Dental Clinic in Cherson kan elk moment aankomen.

 

Wat eraan vooraf ging.

Eind mei werd contact gelegd met de Stichting LifeLine Ukraine. Een organisatie die sinds het uitbreken van de oorlog op verzoek hulpgoederen (met name medische) naar de oorlogsgebieden transporteert. Dankzij het netwerk van deze Stichting krijgt DHIN een verzoek van de State Dental Clinic in Cherson. Een regio die ernstig getroffen is door de oorlog en ook nog eens door de opgeblazen dam.

Er zijn tandartsen beschikbaar in Cherson zelf, maar mensen uit de omliggende dorpen kunnen de stad nauwelijks bereiken, vanwege het ontbreken van openbaar vervoer en armoede. De regio omvat zo’n 120.000 inwoners.

Een mobiele tandartskliniek zou een geschenk uit de hemel zijn, aldus de tandartsen in Cherson.

Frans Bernink gaat aan de slag. Ineke van Lent en Hans van Hest inspecteren een beschikbare tandartsbus bij Van Venrooy in Oss. Foto’s worden uitgewisseld. Ziet er prima uit en voor een bedrag van € 40.000,00 verwerft DHIN de bus. Met man en macht wordt gewerkt om de bus optimaal ingericht te krijgen. En dat lukt, zelfs ondanks de vakantietijd.

 

LifeLine Ukraine zorgt in de tussentijd voor een chauffeur en voor alle benodigde exportdocumenten. In zoommeetings worden puntjes op de ‘i’ gezet en worden er nog wat aanpassingen gedaan in de bus, op deze gedenkwaardige 17e augustus. Rond half twaalf wordt de chauffeur uitgezwaaid.

 

Met grote dank aan onze donoren kan er nood gelenigd worden in een ernstig getroffen regio en kan mondzorg weer toegankelijk worden

Vertrek uit Houten 17-08-2023

Aankomst in Oekraïne 19-08-2023. Bus rijdt eerst door naar Kiev

Tandarts is helemaal overdonderd 20-08-2023

De Dental Car werd 06-09-2023 in Kiev in aanwezigheid van de Nederlandse Ambassade officieel overgedragen aan de gebruikers in Cherson.

De huidige stand van zaken. De bus heeft inmiddels een Oekraïns kenteken. Nu kan het echte werk gaan beginnen. 14-09-2023

Officiële opening van de mobiele kliniek in de voormalig bezette streek van Oekraïne. 15-09-2023

Hieronder een presentatie vanuit de gebruikers in Oekraïne: