Opening nieuwe thuishaven van DHIN geslaagd

 

Door alle vrijwilligers van DHIN is erg uitgekeken naar 11 september; de dag dat het nieuwe pand van DHIN officieel werd geopend. Maanden lang is er heel hard gewerkt om dit feest mogelijk te maken. Er zijn ontwerpen gemaakt, aannemers gezocht, aanpassingen gedaan, materialen gekozen. Ook werd er gediscussieerd over hoe het pand gebruikt kon gaan worden; waar komt het kantoor, waar de cursusruimte, hoe doen we het met de lichtinval etc.

De bouwcommissie o.l.v. Ries Klomp heeft een klein wondertje verricht door het ontmantelde garagepand om te toveren tot het nieuwe domein van DHIN. Met de grote inzet van alle magazijnmedewerkers is de verhuizing uit Linschoten naar Houten vlekkeloos verlopen en is onze gehele inventaris overzichtelijk en doelmatig opgesteld in het nieuwe magazijn.


Hoewel de nieuwsgierigheid groot was om het resultaat te bekijken, moesten de genodigden buiten onder een heerlijke zonnetje de opening afwachten.

We zijn heel erg blij dat de beide voorzitters van KNMT en ANT: de heer Aad van der Helm en Jan-Willem Vaartjes gezamenlijk de opening hebben willen verrichten. Dat onderstreept  het feit, dat het werk van DHIN in de tandheelkundige wereld breed wordt gedragen.

Door het “wegpoetsen van plaque van een kies”  (in een notendop het beleid van DHIN: poetsen met fluoride is de enige realistische manier om wereldwijde verbetering van de mondzorg te bereiken) kwam de tekst “DHIN heeft zin” tevoorschijn. En daar mee was de opening een feit.

 

Voordat het glas werd geheven, werd de uitslag van de fotowedstrijd bekend gemaakt. De foto moest de relatie van ontwikkelingswerk en DHIN tonen. De stichting H.U.G. heeft met haar foto die opdracht verreweg het beste vervuld. Hen werd een cheque overhandigd om voor dat bedrag te mogen “winkelen” bij DHIN.


Aan de opening  was een fotowedstrijd verbonden. We hebben ruim 30 foto´s binnengekregen, waarbij veel aspecten van het werk in lagelonenlanden aan bod zijn gekomen. 

De jury, bestaande uit Joke Smeenk een fotografe uit Vlaardingen, Hans van Hest onze eigen film enthousiast en webmaster en onze voorzitter Paul van Vugt, zijn tot het volgende juryrapport gekomen:

Eerste plaats           klik om te vergroten

We zien een patiëntje, dat aan drie geïnteresseerden de plek van de pijn aanwijst. De twee deskundigen kijken gehurkt en betrokken naar haar mond. Terwijl de vader of begeleider bescher-mend achter haar staat. Het licht valt prachtig haast feeëriek op het wit van de 

Tweede plaats          klik om te vergroten

De belichting werpt de nadruk op de jongen met de tandenborstel, de compositie is prachtig vanwege de diagonale lijn. Fototechnisch is dit de beste foto: scherpte op de juiste plaats en mooi belicht. Een schitterende reclamefoto.

Derde plaats            klik om te vergroten

De compositie door de diagonale lijnen is erg mooi. Het moment is knap gepakt en het standpunt is mooi gekozen. Het geeft een hartverwarmend beeld van het spontane spel van de kinderen.

pakken en haar jurk.
De intense betrokkenheid, onder zeer primitieve  omstandigheden komt mooi tot uiting. Subtiel is rechts op de foto een deel van het instrumentarium zichtbaar, dat de bijdrage van DHIN symboliseert.

Technisch is de foto niet volmaakt, maar de voorstelling is heel sterk, sfeervol, mooi licht en geeft de primitieve omstandigheden goed weer, waaronder tandheelkundige professionals vaak werken. Door het licht dat uit het raam op de groep valt, wordt de focus op de activiteit gelegd.

 

 

Nadat ook de beide voorzitters van KNMT en ANT nog inspirerende en vriendelijke woorden hadden gesproken, werd er een toast uitgebracht op de toekomst van DHIN.


Er volgde een zeer geanimeerd receptie waar velen elkaar onder het genot van een exotisch hapje en drankje spraken en bovendien de gelegenheid kregen om informatie te krijgen over het werk van het Ivoren Kruis, HIDT en Kruispost, waarvan vertegenwoordigers enthousiast hun verhaal deden. Ook waren er een “westerse ”  tandheelkundige opstelling te zien, met daar naast een “lagelonenlanden” opstelling; tandheelkunde verricht met heel eenvoudige en creatieve middelen, maar verantwoord.


Kortom een heel erg geslaagde opening, waar het werk van DHIN op een ongedwongen manier gepresenteerd werd en velen elkaar onder een stralende zon hebben ontmoet.

 

Film van de opening van DHIN door Hans van Hest.

 

Hier vindt je de foto's die  Louk Herber tijdens de opening gemaakt heeft.