Kruispost Amsterdam

Ongedocumenteerden helpen op de wallen in Amsterdam

De Kruispost is een DHIN projekt in Nederland!

Mensen met kiespijn laten lopen is niet meer van deze tijd

Sinds het afschaffen van de koppelingswet in januari 2009 kunnen de ‘ongedocumenteerden’ in Nederland niet meer terecht bij een tandarts. Omdat de mondzorg niet is opgenomen in de basisverzekering dient iedereen, die geen aanvullende verzekering heeft, zelf de kosten te betalen

Het merendeel van de ongedocumenteerden bestaat uit asielzoekers, illegalen en daklozen. Deze  kunnen deze niet geholpen worden omdat zij vaak geen inkomen of verzekering hebben. Deze mensen zijn dan ook afhankelijk van tandartsen die hen kosteloos, of tegen een kleine vergoeding, willen behandelen.

De Kruispost, op de Wallen in Amsterdam, bestaat als huisartsenpost al meer dan 25 jaar. Als de behandelende artsen in het verleden tegen tandheelkundige problemen aanliepen, dan konden zij die mensen wel onderbrengen bij een tandarts. Maar sinds januari 2009 lukt dat niet meer. In januari 2010 is er een volledig ingerichte tandartskamer in gebruik genomen. Hier werken 4 tandartsen pro deo in wisseldienst. Zij behandelen op één donderdagmiddag in de veertien dagen ongeveer 20 mensen.

 

Voorts zijn er studenten van ACTA aanwezig die daar een stage lopen.

De tandartsen doen op de Kruispost puur aan pijnbestrijding. De inrichting is door DHIN verzorgd en de apparatuur komt ook van DHIN. Voor een behandeling wordt wel een kleine vergoeding van de ongedocumenteerde gevraagd. Als deze het geld heeft, dan betaalt hij/zij trouwens graag. Elke verdienste vloeit direct weer terug naar de Kruispost.

 


Ongedocumenteerden krijgen onvoldoende tandheelkundige zorg. Taalbariëre  en angst om aangegeven te worden spelen een grote rol.

Zie: Masterscriptie  Wetenschappelijke verdieping   ACTA.

Website Kruispost