Keuze van fluoridetandpasta

 

In principe mag een natriumfluoridetandpasta geen calcium houdende ingrediënten bevatten. In ons land is de meeste tandpasta NaF en die bevat geen calcium houdend slijpmiddel (meestal silica)

In lagelonenlanden is vooral natrium monofosfaat fluoridetandpasta’s populair. Deze tandpasta’s kunnen iets goedkoper worden geproduceerd met calcium bevattende slijpmiddelen zoals calcium carbonaat en calciumfosfaten. In theorie zou dat bij natrium monofosfaat fluoridetandpasta moeten kunnen omdat de fosfaatfluoride groep stabiel is. Helaas blijkt nu dat dit maar in beperkte mate zo is. Naarmate natrium monofosfaat fluoridetandpasta’s verouderen dissociëert de fosfaatfluoride groep en bindt de vrije fluoride zich aan calcium tot het onoplosbare CaF2. Daarmee verliest de tandpasta zijn preventieve werking.

Omdat de productie - of verloopdatum meestal niet vermeld staan op de verpakking is de meest betrouwbare manier om een effectieve fluoridetandpasta in handen te krijgen te kiezen voor een fluoride tandpasta zonder calcium houdende slijpmiddelen.