Beste mensen,
We zijn weer terug uit Banja Luka! Het is allemaal gelukt, niet zonder slag of stoot, maar alles staat in de polikliniek, super!
Het was een heel geregel: je hebt een document nodig om uit te voeren vanuit de EU. Dat ging soepel, alles per mail, via Venlo, daar langs gereden, donderdag 25 oktober vroeg in de ochtend, betaald en klaar. Daarna hebben we een prima reis gehad en een overnachting op een prachtige boerderij, vlakbij de snelweg, bij de grensovergang Oostenrijk/Slovenië.

Toen we daar aankwamen had er een email moeten zijn voor de import in Bosnië, maar helaas, die was nog niet klaar.. We besloten eerst maar eens te gaan slapen en daarna gewoon maar verder te rijden.
 

 

Vrijdag ochtend namen we afscheid en juist op dat moment kreeg ik een sms binnen: het document was net per mail verstuurd! We waren helemaal blij; uitgeprint en op weg! Slovenië uit, grens EU, verliep voorspoedig, maar om door Kroatië te gaan heb je weer een transit vergunning nodig. Gelukkig was er een aardige meneer die ons op onze gezichten vertrouwde en alles heeft geregeld. Weer een document mee, betaald en de auto werd achter en opzij verzegeld met een loodje. Zo konden we weer verder, Kroatië door.


Toen Kroatië weer uit, een lange rij vrachtauto's, waar we moesten aansluiten. De telefoon ging en de aardige meneer van de grens-ingang van Kroatië belde: we mochten de lange rij voorbij rijden en door! Dat was een ongelooflijk moment. Aan de Bosnische kant stond Djuro te wachten, met de originele invoer papieren. We konden verder en moesten ons melden bij een bedrijf dat de verdere import zou regelen. Dat hebben ze ook gedaan, alleen dat duurde even... Het lukte niet allemaal, dus zaterdag morgen weer terug. Zo ging het ook maandag en dinsdag. We hadden een materialenlijst toegestuurd en daar stond amalgaam op. Dat was te lastig; er werd gefaxt met Sarajevo.
 

Woensdag was het de slava, het grote naamfeest, van de polikliniek. Het zou om 12 uur beginnen met een uitgebreide lunch. Het was de bedoeling geweest dan alles klaar te hebben. Om 12 uur ging de telefoon; de douane zou alles vrij geven, Snel erheen, de loodjes werden verwijderd, de ene doos met amalgaam moest nog even achter blijven, maar de rest kon mee. Om 12.30u waren we op de polikliniek, met (bijna) alle spullen. Geweldig!
De volgende ochtend zijn alle dozen uitgepakt, er is een voorlopige opstelling gemaakt, alles is gesorteerd en nu kunnen de collega's daar verder. Ze waren erg blij en vonden het erg "sophisticated".


Dank voor alle hulp van iedereen, in welke vorm dan ook. Maar een extra applaus voor:
- dhr Mulder, van de Citroen garage uit Zwijndrecht, die ons de Peugeot Boxer ter beschikking had gesteld voor  het       transport. We mogen hem zelfs nog eens lenen als het nodig zou zijn.
- Jaap Engel en Sjef Borgman, firma Schein, die bij vele collega's materialen gehaald hebben
- Alldent, die apparatuur heeft geregeld en ervoor heeft gezorgd dat alles werkte en op elkaar werd aangesloten
- Marion Comello, die enorm heeft geholpen met het sorteren van alle materialen die waren binnen gekomen, net als Sam, mijn zoon, die een kanjer is in inpakken en stapelen
- tandarts Ney, net gepensioneerd, uit Luxemburg, die zijn hele behandelkamer ter beschikking had gesteld, die Antonija en
Milenko weer hebben opgehaald
- enthousiaste gepensioneerde collega's van DHIN; Dental Health International. Zij hebben ons de laatste nog ontbrekende spullen
gegeven
- Marlies Elfrink en Hanneke Schuller
- Corim en Mailmix die materialen ter beschikking hebben gesteld


Dan last but not least; alle mensen die ons financieel hebben ondersteund. Zonder jullie bijdrage hadden we dit nooit kunnen financieren.
Het is toch nog een heel verhaal geworden, maar het belangrijkste is dat alles nu staat in de polikliniek in Banja Luka. Dat daar nu mensen echt geholpen gaan worden, van hun klachten af komen of juist voorkómen kan worden dat ze klachten krijgen.
Namens de patiënten en de medewerkers van de polikliniek in Banja Luka: DANK JE WEL!!
En ook nog een dankjewel aan mijn mede chauffeuse en gastvrouw in Banja Luka. Ik heb nog nooit zo'n fijn maatje mee gehad!
Een heel hartelijke groet,


Maria van Gerven
.

 

 

 

 De officiële dag: de "slava" van de polikliniek, op 31 oktober, het feest van de apostel en evangelist Lukas. Hij was ook arts en is de beschermheilige van deze polikliniek. Op 31 okt, precies op tijd, had de douane alles vrij gegeven.,

Deze ene doos is de symbolische overhandiging van de praktijk.